ERP Nedir?
Kurumsal kaynak planlaması yani ERP, işletmelerin ya da kurumların üretim, muhasebe, tedarik, proje yönetimi, risk yönetimi, satış pazarlama ve tedarik zinciri işlemleri gibi günlük iş faaliyetlerini yönetmek için kullanılan bir yazılım türüdür. Tam kapsamlı bir ERP paketi, bir kuruluşun finansal sonuçlarını planlamaya, bütçelemeye, strateji oluşturmaya ve raporlamaya yardımcı olan yazılımları da içerir.
ERP sistemleri çok sayıda iş sürecini birbirine bağlar ve aralarında veri akışı sağlar. ERP sistemleri, bir kuruluşun paylaşılan işlem verilerini birden çok kaynaktan toplayarak veri çoğaltmasını ortadan kaldırır ve tek bir ortak kaynak ile veri bütünlüğü sağlar.
Bugün, ERP sistemleri her büyüklükteki ve tüm sektörlerdeki binlerce işletmeyi yönetmek için kritik öneme sahiptir.
ERP Hakkında Temel Bilgiler
ERP sistemleri, ortak veri tabanı çerçevesinde tanımlanmış bir veri yapısı etrafında inşa edilmiştir. Bu temel yapılar, kurumlardaki departmanları (örneğin finans, insan kaynakları, mühendislik, pazarlama, operasyonlar) birbirine bağlayarak iş akışları arasında bağlantılar oluşturur. Basitçe söylemek gerekirse; ERP sistemi, insanları, süreçleri ve teknolojileri modern kuruluşlara ya da işletmelere entegre etmek için bir araçtır.
Mesela; Birçok tedarikçiden parça ve bileşen satın alarak otomobil üreten bir şirketi ele alalım. Malların talebini ve satın alınmasını izlemek ve tüm süreç boyunca her bir işlemin kurumsal iş akışlarına, iş süreçlerine, raporlamaya ve analitiklere bağlı tek tip veriler kullanmasını sağlamak için bir ERP sistemi kullanabilir. ERP sistemi bahsi geçen otomotiv imalat şirketinde, doğru bir şekilde konumlandırılıp amacına uygun olarak kullanılmaya başlandığında, tek tip veri elde edilir ve bu sayede iş süreçlerinin takibi kolay bir hale gelecektir. Örneğin, diğer bilgilerin yanı sıra, “Ön fren balataları” ile ilgili bir veri işlendiğinde; adı, boyutu, malzeme türü, lot numarası, tedarikçi parça numarası, seri numarası, maliyet ve sertifika bilgileri ile birlikte tanımanır.
Bu tip veriler her modern şirketin can damarı olduğundan, ERP bu bilgileri, rollerini ve sorumluluklarını en iyi şekilde yerine getirmek için ihtiyaç duyan tüm departmanlara ulaştırmayı, organize etmeyi, analiz etmeyi ve dağıtmayı kolaylaştırır.
ERP’nin önemli bir diğer işlevi de tüm şirketin departmanlarına göndermek üzere merkezi veri toplamaktır. ERP sistemleri, birbirinden bağımsız veritabanları yerine, tüm kullanıcıların ortak işlemler yoluyla elde edilen aynı verileri oluşturabilmesi, depolayabilmesi ve kullanabilmesi için en doğru sistemdir. Böylece hem güvenli hem de merkezi bir veri havuzuyla şirketteki herkes verilerin doğru, güncel ve eksiksiz olduğundan emin olabilir. Üç ayda bir finansal tablodan tek bir alacak raporuna kadar kurum genelinde gerçekleştirilen her görev için hataya açık birbirinden bağımsız tablolara ihtiyaç duymadan veri bütünlüğü sağlanır. Böylece hem zaman kaybı hem de doğru ve tek tip veriler sayesinde para kaybı yaşanmaz. Aksine düzenli bir sistem ve hızlı bir işleyiş sayesinde çoğunlukla şirketlerin kar oranlarında artış görülür.
ERP'nin İş Değeri
ERP’nin günümüz iş dünyasındaki etkisini göz ardı etmek imkansızdır. Kurumsal veriler ve süreçler ERP sistemlerine dahil edildiğinden, işletmeler ayrı departmanlarla rahatça çalışabilir ve iş akışlarını iyileştirebilir. Böylece önemli ölçüde tasarruf sağlanır. Bazı ticari avantajlara örnekler:
- Raporlara dayanarak oluşturulan gerçek zamanlı bilgilerden hazırlanmış işletme bilgileri.
- Modern iş süreçleri ve en iyi uygulamalar ile daha düşük işletme maliyetleri.
- Sözleşmeler, talepler ve satınalma işlemlerinde kullanıcılar arasına geliştirilmiş iletişim.
- Ortak kullanıcı deneyimi sayesinde artırılmış verimlilik.
- Şirketin tüm departmanlarında tutarlı bir altyapı, tüm iş faaliyetlerinde tek tip ve düzenli bir görünüm.
- Gelişmiş veri bütünlüğü ve finansal kontroller sayesinde azaltılmış risk.
- Tek tip ve entegre sistemler sayesinde daha düşük yönetim ve işletme maliyetleri.
ERP'nin Tarihçesi
Kağıt Kartlardan Mobil Cihazlara
ERP'nin tarihi 100 yıldan öncesine dayanır. 1913 yılında mühendis Ford Whitman Harris, üretim planlaması için kağıt bazlı bir üretim sistemi olan ekonomik sipariş miktarı (EOQ) modeli olarak bilinen bir sistem geliştirdi. Uzun yıllar boyunca EOQ, neredeyse tüm şirketlerde kullanılan ve kabul gören bir üretim standardıydı. Toolmaker Black ve Decker, EOQ konseptini ana bilgisayarla birleştiren “Malzeme Gereksinimleri Planlama” (MRP) çözümünü benimseyen ilk şirket olduklarında 1964'te işleyişin seyrini değiştirmiş oldular.
MRP, 1983 yılında “Üretim Kaynak Planlaması" (MRP II) geliştirilinceye kadar üretim standardı olarak kaldı. MRP II, önemli bir yazılım mimari bileşeni olarak “modüller” ve satın alma, malzeme listeleri, çizelgeleme ve sözleşme yönetimi gibi entegre çekirdek üretim bileşenleri içeriyordu. İlk kez, farklı üretim görevleri ortak bir sisteme entegre edildi. MRP II kuruluşların kurumsal verileri paylaşmak ve entegre etmek, daha iyi üretim planlaması, azaltılmış envanter ve daha az atık (hurda) ile operasyonel verimliliği artırmak için yazılımdan nasıl faydalanabileceği konusunda yeni bir vizyon sağladı. Bilgisayar teknolojisi 1970'lerde ve 1980'lerde geliştikçe, MRP II'ye benzer kavramlar, üretim, finans, müşteri ilişkileri yönetimi ve insan kaynakları verilerini birleştiren üretimin ötesinde iş faaliyetlerini takip edebilmek amacıyla tekrar geliştirildi.
90’lardan 21.yy’a kadar ERP sisteminin benimsenmesi çığ gibi büyüdü. Bununla beraber, istekler çoğaldıkça ERP sistemi uygulama maliyetleri de artmaya başladı. Bu yazılımları çalıştırabilmek için şirketler, donanımı şirket binalarında tutuyordu ve sunucu odasında devasa makineler bulundurmak zorundalardı. Kapalı sistem ERP yazılımları, hem donanım hem de yazılım lisansları için sermaye yatırımları gerektirmeye başladı. 5 ila 10 yıl boyunca amortismana tabi tutuldu. Buna ek olarak, kuruluşlar neredeyse çoğu zaman ERP sistemlerini özel ihtiyaçlarına uyacak şekilde özelleştirebilecek ek bir yazılım danışmanına ihtiyaç duyuyordu.
Bu arada, ERP teknolojisi, yerleşik analitik gibi yeni özellikler ve işlevlerle interneti kucaklamak için gelişiyordu. Zaman geçtikçe, birçok kuruluş şirket içi ERP sistemlerinin modern güvenlik taleplerine veya akıllı telefonlar gibi yeni teknolojilere ayak uyduramadığını keşfetti. Şirketler bu ihtiyaca cevap olarak yeni arayışlara yönelmeye başladı.
Günümüzdeki ERP Dağıtım Modeli
Hizmet Olarak Yazılım (SaaS)
ERP hizmet olarak yazılım (SaaS) dağıtım modelidir. Bulut tabanlı bir ERP yazılımına sahip şirketler, bir sunucu odası yerine uzak ağ üzerinden çalışır. Böylece bulut sağlayıcı, yazılımınıza yılda bir kaç güncelleme getirerek sürekli son teknolojiye sahip bir sistem kullanımı ve ihtiyaçlara yönelik yönetim şekli sunar.
Kapalı devre şirket içi bir sistem ile her 5-10 yılda bir pahalı yükseltme işlemi yapmak yerine bulut tabanlı bir sistem edinebilirsiniz. Bulut, şirketlerin yazılım ve donanım satın alma veya ek bilişim teknolojileri personeli alma ihtiyacını ortadan kaldırdığı için hem işletme giderlerini (OpEx) hem de sermaye giderlerini (CapEx) azaltabilir. Bu sayede azalan işçi maliyetleri sayesinde yeni iş fırsatları yaratılabilir. Bulut tabanlı bir ERP yazılımı her zaman en son yazılımı kullanır ve hep güncel kalır. Böylece çalışanlar odağını bilişim teknolojileri yönetiminden, inovasyon ve büyüme gibi daha katma değeri olan görevlere kaydırabilirler.
Yeni Nesil Bir ERP Sistemi: Vebigo
ERP Sağlayıcınız Gelişen Teknolojilere Yatırım Yapıyor mu? SaaS modelinin avantajlarından biri, yazılımın en son özellikler, işlevler ve en iyi uygulamalarla güncel tutulmasıdır. Bulut ERP sağlayıcıları düzenli olarak güncellemeleri yayınlar. Bu, yapay zeka, dijital asistanlar, makine öğrenimi, blockchain, artırılmış gerçeklik ve Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi en yeni ve devrim niteliğindeki yeni teknolojilerin düzenli olarak aboneler tarafından kullanılabileceği anlamına gelir. Bu yeni teknolojilere erişim sayesinde, kuruluşlar ERP yazılımı geliştikçe daha verimli bir çalışma sistemi elde ederler. Finansal hesapların mutabakatı gibi ağır manuel müdahale gerektiren süreçleri otomatikleştirebilirler. Buna ek olarak, kullanıcılar sadece merkez ofiste değil, aynı zamanda depolarda, fabrika katlarında yani işletme genelinde uzaktan ya da şirket içinde gerçek zamanlı olarak kullanabilirler. Ayrıca tüm sistem akıllı telefonlar ve tabletler de dahil olmak üzere mobil cihazların tümünde faaliyet gösterebilir.
Siz de yeni nesil bir ERP sistemine geçiş yaparak verimliliğinizi ve satışlarınızı artırın, online mağazanızı tek bir platformdan yönetin. Markanızın değerine değer katın. Aşağıdaki linkten hemen bir demo talebinde bulunabilirsiniz.
vebigo.com/iletisim